10 Tips για παλιούς και νεους εκτροφείς!

10 Tips για παλιούς και νεους εκτροφείς!

Tip 1

Το λάδι από λινάρι είναι το λινέλαιο, πολύ πλούσιο σε περιεκτικότητα Ωμέγα 3.

Τα λιπαρά Ωμέγα 3 δρουν σαν αντιφλεγμονώδες φάρμακο που επιτρέπουν στα αγωνιστικά περιστέρια να συνεχίζουν να πετούν σε ένα δύσκολο αγώνα όταν τα άλλα έχουν σταματήσει εξαιτίας της κόπωσης και των πρησμένων μυών.

Γενικά οι σπόροι που περιέχουν λάδι δεν είναι μόνο μία απόλαυση για τα περιστέρια αλλά πολύ σημαντικοί για ιδιαίτερα δύσκολους αγώνες που βοηθούν τα πουλιά να κρατάνε το σωματικό τους βάρος ακόμη και υπό ακραίες δύσκολες συνθήκες .

Tip 2

Το μήλο είναι ένα φρούτο που περιέχει πολύ κάλιο και ασβέστιο.

Το κάλιο διατηρεί τους ιστούς του σώματος μαλακους και ανθεκτικούς και κυρίως τις αρτηρίες.

Όταν χρησιμοποιούμε στα περιστέρια μας μηλοξιδο καλό είναι να το παρασκευάζουμε οι ίδιοι γιατί το παστεριωμένο που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ λόγω της θέρμανσης που υποβάλλεται μειώνονται ή αφαιρούνται θρεπτικά συστατικά και ένζυμα.

Το μηλοξιδο το χορηγούμε σε αναλογία 2 κουταλιές της σούπας σε 5- 6 λίτρα νερό 2 φορές την εβδομάδα ή και περισσότερες.

Εκτός από τα τόσα καλά που προσφέρει στον οργανισμό θανατώνει τα στελέχη 0-157 των βακτηρίων E.Coli.

Μπορούμε να προσθέσουμε βιταμίνες και προβιοτικα.

Αποφεύγουμε τις θεραπείες με αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα.

Tip 3

Κάποτε πίστεψα στη θεωρία των ματιών. Ύστερα από μία επίσκεψη ενός ειδικού, τα περιστέρια μου έπιασαν τους χειρότερους βαθμούς.

Του ζήτησα να έρθει ξανά μετά τρείς (3) ημέρες και του έδειξα τα ίδια περιστέρια.

Αυτή την φορά τα περιστέρια μου έλαβαν μεγαλύτερους βαθμούς.

Ήπιαμε καφέ στο γραφείο μου και του έδειξα τα αποτελέσματα από τα περιστέρια που είδε με τον φακό στους καταλόγους αποτελεσμάτων τους και φυσικά του ζήτησα εξηγήσεις.

Απάντησε ότι οι βαθμοί δόθηκαν λόγω κακής εμφάνισης των περιστεριών μου. ( Και σκέφτηκα τι ανοησία ).

Του έδειξα επίσης ένα από τα καλύτερα περιστέρια μου και του έβαλε υψηλή βαθμολογία.

Ωστόσο όταν προηγουμένως του είχα δείξει τον πατέρα και την μητέρα αυτού του περιστεριού έδωσε χαμηλή βαθμολογία.

Μετά από αυτά πως να πιστέψω στην θεωρία των ματιών ;

"Αυτά είναι λόγια του πρωταθλητή Gaby Vandenabeele."

Σημειωτέον ότι τα περιστέρια του πουλήθηκαν στην δημοπρασία της PIPA 6.500.000 ευρώ !

Tip 4

Συμφωνα με το αρθρο Αμερικανικου περιοδικου [Pigeon Genetics and Pigeons Eyes colours ] τα περιστερια βλεπουν 40 φορες καλυτερα απο οτι οι Ανθρωποι.

Σε μια ηλιολουστη μερα μπορουν και βλεπουν τα αστερια.

Επειδη βλεπουν το υπεριωδες φως μπορουν να εντοπισουν ακριβως την θεση του Ηλιου σε βαρια συννεφια.

Και το απιθανο, επειδη βλεπουν με δυο οπτικα συστηματα [Μετωπικο και Πλευρικο] εχουν οπτικο πεδιο 340 μοιρων. [360 μοιρες ειναι ο κυκλος]

Tip 5

ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ !! Πολλοί φίλοι ρωτάνε την γνώμη μου για την θεωρία των ματιών. Η 40χρονη εμπειρία μου από την παρατήρηση χιλιάδων ματιών περιστεριών και μετά από διασταυρώσεις γνωμών με διάφορους εκτροφείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεωρία πρέπει να διαχωριστεί σε 2 κατηγορίες:

α) Επιλογή περιστεριών με βάση το μάτι για αθλητές

β) Επιλογή περιστεριών για γεννήτορες.

Έχω διαπιστώσει ότι η επιλογή περιστεριών για αθλητές με βάση την θεωρία των ματιών, μπάζει νερό σε πολλές περιπτώσεις επομένως θεωρώ δύσκολο να μπορέσει κάποιος να επιλέξει πολύ καλούς αθλητές με βάση μόνο το μάτι τους έως και ακατόρθωτο, γιατί μόνο το καλάθι μπορεί να δείξει την εξυπνάδα ( μυαλό ) του περιστεριού που κανείς μέχρι τώρα δεν μπορεί να το μετρήσει.

Αντίθετα θα έλεγα ότι στην επιλογή των περιστεριών για μάνες η θεωρία των ματιών έχει πολύ καλά αποτελέσματα με το περίφημο αξίωμα του contrast, μεταξύ του αρσενικού και θηλυκού περιστεριού. Έτσι και εγώ και πολλοί φίλοι μου ταιριάξαμε πετυχημένα ζευγάρια που βγάζουν καλούς αθλητές λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και άλλες παραμέτρους ( μυϊκό, λαρύγγι, φτερό, στιλπνότητα, μάτι και άλλα ) για ένα καλό ταίριασμα.

Και μην ξεχνάμε ότι όταν έχουμε καλούς γεννήτορες έχουμε πολλούς και καλούς αθλητές.

Άρα η θεωρία των ματιών χωρίς να είναι πανάκεια είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός εκτροφέα.

Tip 6

Για να κάνεις πρωταθλητισμό στα ταχυδρομικά περιστέρια πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις και να τηρήσεις ορισμένους κανόνες.

A) Nα αγοράσεις καλά περιστέρια κατάλληλα για το σύστημα της χώρας σου ή για τα κολομποδρομια. Με λίγη τύχη και επιμονή μπορεί να βρεις καλά περιστέρια και όχι κατ' ανάγκη ακριβά. Προτιμειστε να πάρετε μια ολόκληρη γέννα από ένα καλό εκτροφέα ή όσο αντέχετε οικονομικά.

B) Nα μπορείς να διαθέτεις ένα τρίωρο την ημέρα κατά μέσο όρο. Ο περισσότερος χρόνος ενασχόλησης είναι σημαντικό αβαντάζ.

Γ) Nα μπορείς να διαθέτεις κάποια χρήματα για τροφές, φάρμακα , εμβόλια, βενζίνες και διάφορα βοηθήματα.

Δ) Ο αριθμός των περιστεριών που θα κατέχεις να είναι τουλάχιστον 100 και πάνω για το πρωτάθλημα της Ελλάδας και οι εγκαταστάσεις ανάλογες.

Ε) Να επιλέξεις και να τηρήσεις τους κανόνες του συστήματος που θα ακολουθήσεις ζευγαρωμενα - χηρεία με όλα τα επί μέρους συστήματα.

Ζ) Να έχεις αρχεία για τις γεννήσεις των μικρών από τις μάνες σου επίσης χρονολογικές σημειώσεις για τις θεραπείες και τους εμβολιασμούς.

Η) Να τηρείς τους κανόνες καθαριότητας των περιστερωνων αν είναι δυνατόν σε καθημερινή βάση καθώς επίσης και την απολύμανση των κουμασιων για αποφυγή των μολύνσεων. Επίσης ανά τρίμηνο να γίνονται απεντομωσεις.

Θ) Εάν τα 3 πρώτα χρόνια ενασχόλησης σου με τα ταχυδρομικά περιστέρια δεν παρουσιάσεις ανοδική πορεία τότε χάλασε τα δεν πρόκειται να ανέβεις ποτέ.

Tip 7

Οι εκτροφείς που θέλουν να ασχοληθούν με τα μάτια των περιστεριών θα πρέπει να ξέρουν ότι τα βασικά χρώματα στα μάτια είναι δύο ( 2 ) το πορτοκαλί και το μαργαριταρένιο ( λευκό ).

Το βασικό χρώμα κάθε περιστεριού φαίνεται στη βάση της ίριδας ή στην άκρη του κύκλου συσχέτισης ( ίχνος ).

Το κόκκινο χρώμα που βλέπουμε πολλές φορές στην ίριδα είναι τα αιμοφόρα αγγεία.

Τα "μπουλ" μάτια ή μάτια του ταύρου είναι άλλη κατηγορία και πολύ δύσκολα στην εξήγηση τους.

Tip 8

Μερικοί εκτροφείς περιστεριών πιστεύουν ότι δεν συνδυάζεται η γαλαζόπετρα ( θειικός χαλκός ) με το ξίδι ( κιτρικό οξύ ).

Ο οξινος θειικός χαλκός χρησιμοποιείται στην Αμερική για την καταπολέμηση της τριχομοναδας σε δοσολογία 1,5 γραμμάριο φαρμάκου στο 1 γαλόνι νερό ( 1 γαλόνι Αμερικής έχει 3,8 λίτρα νερό ) για χρήση 1 εως 2 μέρες την εβδομάδα.

Επίσης χρησιμοποιείται στο μπάνιο για απαλλαγή από τα εξωτερικά παράσιτα σε δοσολογία 2 κουταλιές του γλυκού κοφτές σε 5 γαλόνια νερό.

Η χρήση του όξινου θειικού χαλκού καταπολεμά και τους μύκητες των περιστεριών που δημιουργούνται από την συχνή χρήση των αντιβιοτικών.

Tip 9

Το ταχυδρομικό - αγωνιστικό περιστέρι θεωρείται ο βασιλιάς όλων των περιστεριών, διανύει μεγάλες αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων και έχει χρησιμοποιηθεί σαν ταχυδρόμος ακόμη και σε καιρό πολέμου.

Προσανατολίζεται χρησιμοποιώντας τα μαγνητικά πεδία , τον ήλιο και την όσφρηση σε συνδυασμό με σημάδια που βάζει σε δρομολόγιο που έχει ξανακάνει.

Διαθέτει μία μορφή GPS που οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν εντοπίσει τον τρόπο προσανατολισμού του.

Μπορεί πάντως και υπολογίζει την γωνία που σχηματίζει η φωλιά του με τον ήλιο σε κάθε ώρα της ημέρας και ανάλογα κινείται βόρεια ή νότια.

Το περιστέρι αυτό τρέχει με άπνοια περίπου 90 χιλιόμετρα την ώρα, με κόντρα δυνατό άνεμο περίπου 60 χιλιόμετρα την ώρα και με ευνοϊκό άνεμο φτάνει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και ίσως και παραπάνω.

Tip 10

Μην αγωνίζεσαι μόνο για την συμμετοχή, αλλα στόχευσε στη νίκη!