Διατροφή ανα εποχή

Διατροφή ανα εποχή

Το ταχυδρομικό Περιστέρι είναι ένας πραγματικός αθλητής:

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρεί κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής που διανύομε.

Κάποιες φορές χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, κάποιες άλλες χρειαζόμαστε περισσότερο αντοχή και κάποιες φορές πρέπει να τηρήσουν μία λίγο πιο ελαφριά δίαιτα για αποτοξίνωση η λιγο πιο δυνατή τροφη για να ταΐσουν τα μικρά τους με συγκεκριμένα συστατικά.

Τα περιστέρια που τα ελευθερώνουμε καθημερινά για πτήση επάνω από τον περιστερώνα μας, έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορούν και να φάνε διάφορα συστατικά από το χώμα η ακόμα και πετραδάκια που χρειάζονται για την σωστή χώνεψη.

Έρχονται όμως κάποιες φορές μέσα στο χρόνο, που τα περιστέρια πρέπει να είναι κλειδωμένα στο κουμάσι τους, είτε γιατί παίρνουν κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, είτε γιατί είναι περίοδος αναπαραγωγής, ή για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε το χρόνο να τα ελευθερώνουμε καθημερινά.

Σε αυτές τις περιόδους που έχουμε τα περιστέρια κλειδωμένα μέσα στο κουμάσι, θα πρέπει να φροντίσουμε για την σωστή σίτιση τους, ώστε να μην έχουμε άσχημες συνέπειες στον οργανισμό τους λόγω έλλειψης συστατικών.

Κάποιες φορές χρειάζεται να βάλουμε κάποια σκευάσματα με πετραδάκια ή Κοχύλι σπασμένο μέσα σε ένα μικρό δοχείο σε μία γωνιά του δωματίου στο οποίο ζούνε τα περιστέρια μας, για να τους δίνουμε τη δυνατότητα να τσιμπάνε από λίγο όποτε το έχουν ανάγκη.

Συμπληρώματα διατροφής:

Υπάρχουν πάρα πολλά συμπληρώματα διατροφής την αγορά, όπως κάποια λάδια που ανακατεύονται με την τροφή, κάποιες ουσίες όπως ιχνοστοιχεία, μέταλλα και ηλεκτρολύτες αλλά και προϊόντα με μεγαλύτερη διατροφική αξία.

Τα προϊόντα αυτά τα ανακατεύουμε με την τροφή ή τα βάζουμε στο νερό όπως είναι κάποιες σκόνες και διάφορα τσάι που μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή των περιστεριών μας.

Υπάρχουν Επίσης Και διάφορα κρίκετ ή πέτρες τις οποίες τις αφήνουμε ατόφιες σε μία γωνιά του περιστερώνα και τα περιστέρια τσιμπάνε μόνο όταν το έχουν ανάγκη.

Μείγματα τροφών:

Ο κάθε εκτροφέας επιλέγει να δημιουργήσει τη δική του σύσταση τροφών, ανάλογα με την περίοδο και τις ανάγκες των πουλιών του, αλλά πολλές εταιρείες έχουν ειδικά συσκευασμένα μείγματα τροφών για κάθε περίοδο.

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω πως όλες αυτές οι συσκευασίες μιγμάτων είναι χρήσιμες για έναν εκτροφέα.

Σίγουρα οι εταιρείες θέλοντας να κερδίσουν κάποια χρήματα παραπάνω, έχουν σκαρφιστεί διάφορες ιδέες και μία από αυτές είναι και τα μείγματα τροφών.

Δεν μιλάω για την ποιότητα της τροφής που σαφώς πρέπει να την προσέχουμε γιατί παίζει τεράστιο ρόλο στην ποιότητα των περιστεριών μας, αλλά μιλώ για τις μίξεις διαφόρων σπόρων που γίνονται από εταιρείες και πωλούνται με κάποια ταπέλα όπως "μείγμα πτερόροιας" "ταΐσματος" "ενέργειες" και διάφορα άλλα.

Αυτή είναι η δικιά μου άποψη, σε αντίθεση με διάφορους εκτροφείς από όλο τον κόσμο που τηρούν κατά γράμμα τις συμβουλές διαφόρων εταιρειών, για την χρήση ειδικών μειγμάτων τροφής.

Κάποια από τα μίγματα βέβαια, πιστεύω πως είναι πολύ χρήσιμα, γιατί αν δεν έχεις εμπειρία και εργαλεία για να μετρήσεις τα ποσοστά των σπόρων στην τροφή σου, είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις ένα μίγμα κατάλληλο για τις ανάγκες σου, οπότε πολλά μίγματα τα χρησιμοποιώ και εγώ και είναι μία πολύ μεγάλη ευκολία για τον κάθε εκτροφέα.

Δεν μιλάω για αυτά, αλλά αναφέρομαι σε κάποιες τροφές πτερόρροιας ή σε κάποιες τροφές που σου λένε ότι είναι για πίστες με συγκεκριμένα χιλιόμετρα.

Πιστεύω πως η πτερόρροια δεν χρειάζεται συγκεκριμένη τροφή, γιατί είναι μία φυσική διαδικασία για το περιστέρι. Εννοείται ότι δεν χρειάζεται να εξηγήσω για τις τροφές που αναφέρονται σε συγκεκριμένα χιλιόμετρα, γιατί οι εταιρείες που τις κατασκευάζουν δεν γνωρίζουν σε τι καιρικές συνθήκες και σε τι γεωγραφικές συνθήκες θα πετάξουν τα πουλιά των συγκεκριμένων χιλιομέτρων, οπότε είναι ένα ακόμη κόλπο του marketing για να πουλήσουν τα μίγματα των τροφών τους.

Και πολύ καλά κάνουν γιατί αυτός είναι ο σκοπός των εταιριών.

Στο άρθρο αυτό με τη βοήθεια του Γιώργου Βογιατζή, έχω παράθεση κάποιες φωτογραφίες διαφόρων μιγμάτων για να καταλάβετε σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Εν κατακλείδι:

Θα ήθελα να τονίσω πως τα μίγματα τροφών είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια των εκτροφέων, και ειδικότερα σε αυτών που δεν έχουν την εμπειρία να δημιουργήσουν ένα δικό τους μίγμα σε κάθε εποχή του χρόνου, αλλά μην το παρακάνουμε και δίνουμε διαφορετική τροφή για ψιλοπράγματα, γιατί στο τέλος θα έχουμε αντίθετα αποτελέσματα στον οργανισμό των πουλιών μας, λόγο του ότι θα χαλάσουμε τον μεταβολισμό τους και τις διατροφικές τους συνήθειες.