Ένα νέο είδος αγώνων περιστεριών γεννήθηκε στην Κίνα!

  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Ένα νέο είδος αγώνων περιστεριών γεννήθηκε στην Κίνα!

Ένα νέο είδος αγώνων περιστεριών γεννήθηκε στην Κίνα!

"Ολοκαίνουργιος τρόπος αγώνων περιστεριών."

Στο Racing Pigeon World (ένα κινεζικό περιοδικό) διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους αγώνες περιστεριών της Κίνας. Τα πρώτα παιχνίδια στην Κίνα, με αγωνιστικά περιστέρια, έγιναν τη δεκαετία του 1930. Ξεκίνησε με τον Κινέζικο Li Meiling που είχε εισαγάγει με πλοίο κάποια περιστέρια από τη Γερμανία. Και οι πρώτοι αγώνες δεν άργησαν να πραγματοποιήθούν, αρχικά στη Σαγκάη. Επίσης, πολλοί ξένοι που ζούσαν στην περιοχή συμμετείχαν με τα περιστέρια που κρατούσαν οι ίδιοι.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, το άθλημα τον αγωνιστικών περιστεριών αναπτύχθηκε μόνο μέσα και γύρω από τις μεγάλες πόλεις της Νότιας Κίνας. Η Σαγκάη ήταν το κέντρο των αγώνων και το 1984 το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ταχυδρομικών Περιστεριών (CRPA) ίδρυσε τα γραφεία τους εκεί. Από τότε το άθλημα «ανατινάχτηκε», αλλά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι αγώνες γινόταν μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, με εκτροφείς που διαχειριζόταν ο κάθε ένας τα περιστέρια του, στον προσωπικό του περιστερώνα.

Αγώνες μιας σοφίτας

Στη δεκαετία του 90 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα μια τεράστια αστικοποίηση των ανθρώπων προς τις μεγάλες πόλεις. Πολλά σπίτια στην επαρχία γκρεμίστηκα και οι περιστερώνες στις αυλές, ηταν πλέων άπιαστο όνειρο για τους εκτροφείς που μεταφέρθηκαν στις μεγάλες πόλεις. Κάποιοι μετακόμισαν σε προάστιες περιοχές για να μπορούν να παίξουν τα περιστέρια τους αλλά τελικά, πολλοί από αυτούς, κατέληξαν σε καποιον κοινό περιστερώνα μεταξύ τους. Τότε συνέβη κάτι απρόσμενο το οποίο στα περιοδικά ονομάστηκε «Ένας ολοκαίνουργιος τρόπος αγώνων περιστεριών». Επειδή ήταν σχεδόν αδύνατο να εχουν πολλοί εκτροφείς τα περιστέρια τους στον ίδιο περιστερώνα, δημιουργήθηκαν γιγαντιαίοι περιστερώνες που φιλοξενούσαν περιστέρια από πολλούς και διαφορετικούς εκτροφείς. Και ξαφνικά έγινε κάτι νέο στο άθλημα των αγωνιστικών περιστεριών, κάτι που ακόμη δεν υπήρχε στην Ευρώπη. Είχαμε πλέων τους αγώνες μίας σοφίτας (One Loft Race). Οι πρώτοι αγώνες "μίας σοφίτας", διοργανώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η δημοτικότητά τους ανέβηκε δραματικά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

ΓΡΗΓΟΡΑ

Μέχρι το 2013 δημιουργήθηκαν περίπου 500 ''One Loft Races ετησίως", σύμφωνα με την Κινέζικη εφημερίδα και συγκεντρωμένα τα περισσότερα βρίσκονται σε Ανατολικές χώρες, διότι εκει είναι οι πιο ευημερούσες οικονομικά περιοχές. Είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα θα γίνονται χιλιάδες "One Loft Races" κάθε χρόνο. Τεράστιες περιστερώνες χτίζονται παντού. Έτσι, ο μέσος εκτροφέας που δεν μπορεί να χτίσει μια δική του περιστερώνα, λόγο έλλειψης χώρου ή χρόνου, μπορεί να αγωνιστεί σε αυτούς τους αγώνες, ακομα και με τα λίγα περιστέρια που μπορεί να εκτρέφει. Επίσης, υπάρχουν και ανθρωποι που θέλουν απλά να "τζογάρουν", σε πουλιά που αγοράζουν απο διάφορους εκτροφείς μόνο για αυτόν τον αγώνα.

Υπάρχει ένα Κινέζικο ρητό που επιβεβαιώνει ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι στο αίμα των Κινέζων. «Οι εκτροφείς παίζουν και τα περιστέρια συναγωνίζονται»

ΕΥΡΩΠΗ

Παραδόξως, τέτοιοι αγώνες "One loft Race", δεν έγιναν ποτέ δημοφιλείς στην Ολλανδία και το Βέλγιο των «Μαμάδων χωρών» του αγωνιστικού περιστεριού. Στην Ολλανδία δεν έχουν κανέναν τέτοιο αγώνα και στο Βέλγιο υπάρχει μόνο ένας. Παλιότερα, στην Ολλανδία υπήρχε ένα Κολομποδρόμιο (One loft Race), αλλά κάθε χρόνο, πολλά νεαρά περιστέρια αρρώσταιναν και πέθαιναν ή χανόταν με αποτέλεσμα να το σταματήσουν τέτοιου είδους αγώνες. Για κάποιο λόγο όμως, φαίνεται ότι στην Κίνα δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Είναι περίεργο το πόσο γρήγορα διαδόθηκε το άθλημα στην Κίνα, αν κρίνουμε απο το γεγονός ότι πριν από περίπου 25 χρόνια, οι αγώνες περιστεριών δεν σήμαιναν και πολλά για τους Κινέζους. Η αλήθεια είναι ότι ήδη απο το 1980, οι εθνικοί νικητές από τους αγώνες στην Ολλανδία και το Βέλγιο, μεταφέρθηκαν στην Άπω Ανατολή, γιατί τότε οι Ιάπωνες ήταν εκείνοι που πλήρωναν τρελές τιμές για περιστέρια. Αργότερα άρχισαν να τα αγοράζουν στην Ταϊβάν και σήμερα οι Κινέζοι, που είναι δύσκολο να τους νικήσεις σε κάποια δημοπρασία, όταν θέλουν να αγοράσουν καλά πουλιά.

«Οι καιροί αλλάζουν» όπως λέει και ο τίτλος ενός δημοφιλούς τραγουδιού.