Εκτροφή Οκτωβρίου

Εκτροφή Οκτωβρίου

Οκτώβριος

Αν και όλοι νομίζουν πως θα υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας, εγω τον Οκτώβρη κάθομαι στον ήλιο μπροστά από το παράθυρο του περιστερώνα μου. Είναι μέσα Οκτωβρίου και πιστεύω πως ο Οκτώβριος είναι ένας πολύ ευχάτιστος μήνας. Πολλοί εκτροφείς στο Βέλγιο αγωνίζονται ακόμη και τον Οκτώβριο και άλλοι προετοιμάζονται για τη νέα σεζόν, ώστε να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή των περιστεριών τους στα τέλη του Νοεμβρίου. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσα χρήματα συγκεντρώνονται για τους φθινοπορινούς αγώνες, οι οποίοι δεν ξεπερνούν τα 35 με 90 χιλιόμετρα. Ενώ όλο το καλοκαίρι οι εκτροφείς παραπονιούνται για τον άνεμο, την τοποθεσία και ακόμη και τις θέσεις των καλαθιών τους στα φορτηγά μεταφοράς, τον Οκτώβριο κανείς δεν νοιάζεται για τίποτα απο αυτά.... Τρελοί περιστεράδες....

Εκτροφή τον Οκτώβριο

Σήμερα, πολλοί εκτροφείς έχουν ένα κλουβί που προεξέχει μπροστα απο τον περιστερώνα τους, κάτι σαν αυλή, το οποίο πιστεύω πως είναι αρκετά χρήσιμο αλλά όχι απαραίτητο.

Εγω, όπως και πολλοί άλλοι, έχουμε απλά ένα μικρό παράθυρο (δείτε την εικόνα) το οποίο είναι επίσης πολύ χρήσιμο αλλά και πάλι δεν είναι απαραίτητο. Εγώ, παλιότερα δεν είχα ούτε καν παράθυρο στους περιστερώνες μου αλλα τα αποτελέσματά μου ήταν το ίδιο καλά με τα σημερινά. Αυτά τα κλουβιά ή τα παράθυρα του περιστερώνα είναι καλά και πολύ βολικά όταν θέλετε να κάνετε μπάνιο στα πουλιά χωρίς να γεμίσετε το κουμάσι σας με υγρασία και ανεπιθύμητα νερά.

Μπάνιο

Τα περιστέρια σας έχουν μεγάλη ανάγκη απο ένα μπάνιο ανα τακτά χρονικά αυτή την εποχή του χρόνου. Αν τα πουλιά σας δεν κάνουν μπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ταακάρεα, η σκόνη και ο σκόρος θα τα εμποδίσουν να αναπτύξουν ένα τέλειο πτέρωμα. Μερικοί εκτροφείς πιάνουν και μπανιαρίζουν μόνοι τουτα περιστέρια τους μετά απο κάθε αγώνα. Αυτό είναι αξιοθαύμαστο γιατί δείχνει οτι ανησυχούν πολύ για την καλή διαβίωση των πουλιών τους, αλλά ουσιαστικά δεν έχει κανένα νόημα. Όταν κάνεις εσύ μπάνιο στα περιστέρια σου, έχει ως αποτέλεσμα να μην απλώνουν αυθόρμητα τα φτερά του και το νερό να μην πηγαίνει μέχρι το δέρμα τους.

Όταν έχει παγωμένο καιρό, δεν χρειάζεται να ζεσταίνουμε το νερό του μπάνιου ή να βάζουμε διάφορες η ειδικές σκόνες μπάνιου η οποίες είναι τελείως άχρηστες. Ξέρω οτι κάποιοι διαφημίζουν πολύ αυτήν τη σκόνη, αλλά ο μοναδικός σκοπός τους είναι να κλέψουν τα χρήματά σας. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάτι για το μπάνιο των περιστεριών σας, τότε θα σας πρότεινα να βάλετε λίγο αλάτι και ξύδι στο νερό που είναι φθηνό και εύκολο. Κάποιοι καλοί εκτροφείς, βάζουν απλά νερό, χωρίς καμία προσθήκη...

Απελευθέρωση

Πολλοί εκτροφείς εχουν το εξής δίλημμα: Είναι καλύτερα να αφήσετε τα περιστέρια σας να πετάνε μερικές φορές κατα τη διάρκεια του χειμώνα ή να τα κρατάτε κλειστά στον περιστερώνα σας? Αν τα κρατήσετε κλειστά απο τον Οκτώβριο, τοτε θα βαρύνουν αρκετά και δεν θα μπορούν να πετάξουν ούτε τους υπόλοιπους χειμερινούς μήνες. Κάποιοι πολύ καλοί παίκτες, εχουν τα περιστέρια του κλειστά για πέντε μήνες. Επήσις, καποιοι σπουδαίοι πρωταθλητές τα πετάνε πολύσυχνά κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Εγω ενστικτωδώς θα σας έλεγα να τα εχετε οσο πιο ελεύθερα γίνεται!

Μερικές φορές κάνουμε το λάθος να συγκρίνοουμε τα περιστέρια μας με ανθρώπους αθλητές. Οι αθλητές δεν ξεκουράζονται για πέντε μήνες σε κάθε σεζόν. Δυστυχώς όμως στα περιστέρια υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που ονομάζεται "αρπακτικά πουλιά". Σε πολλά μέρη, έχουν γίνει εφιάλτης για τους εκτροφείς τα γεράκια, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν ελεύθερατα πουλιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Κάποιοι τα αφήνουν τελείως νηστικά για να μπούν αμέσως μέσα, μετά απο κάποια προπόνηση. Οι εκτροφείς που έχουν πρόβλημα μετα αρπακτικά πουλιά, γνωρίζουν ακριβώς για τι πράγμα μιλάω. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει το άθλημα λόγο αυτού του προβλήματος.

Διατροφή και προσωπικό

Τα περιστέρια χρειάζονται κάτι επιπλέον στη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της πτερόρειας; Θα έλεγα, πως όχι. Η πτερόρεια είναι μια φυσική διαδικασία και τα υγιή περιστέρια θα αλλάξουν τα πούπουλά τους φυσιολογικά, λόγω της επιρροής τους απο το φως (μικρότερες ημέρες). Αυτό που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο είναι το Sedochol, αλλά πολλοί καλοί παίκτες δεν χρησιμοποιούν τίποτα απολύτως. Οσο για τη διατροφή, υπάρχουν ειδικές τροφές για πτερόρεια "μίγματα πτερόρειας". Για εμένα αυτές οι τροφές ειναι μια άχρηστη επιλογή... Δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ετικέτα που τοποθετείται επάνω σε ενα τσουβάλι απο κάποιο μίγμα τροφής. Και αυτή η ετικέτα είναι που κάνει τις ίδιες τις εταιρείες να προδίδουν το πόσο άχριστα είναι αυτα τα μίγματα. Μπορείτε απλώς να συγκρίνετε τα συστατικά απο όλα τα «μίγματα πτερόρειας» με τα συστατικά ενός απλού μίγματος πολύσπορης τροφής και θα καταλάβετε οτι δεν υπάρχει καμίαδιαφορά.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Ο Οκτώβριος, είναι επίσης ο μήνας της τελικής επιλογής των ζευγαρίων μας.

Περιστέρια αναπαραγωγής:

Τα περιστέρια ηλικίας άνω των τριών ετών που δεν μας έχουν δώσει μέχρι τώρα κάποια καλά περιστέρια, δεν ανήκουν στην ομάδα αναπαραγωγής, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους και το Pedigree τους. «Ναι, αλλά ίσως τα εγγόνια είναι καλά», θα μπορουσε να πει κάποιος. Έλα τώρααα..... Πόσα πουλιά πρέπει να κρατήσετε ακόμα για να μάθετε αν οι γονείς είναι καλοί γεννήτορες;

Παλιά περιστέρια αθλητές:

Το πόσο αυστηρός πρέπει να είστε με τους παλιούς σας αθλητές, εξαρτάται από το επίπεδο των αποτελεσμάτων σας. Οι πρωταθλητές έχουν άλλα πρότυπα σε σχέση με τους μέτριους εκτροφείς. Το δικό μου πρότυπο, για να συνεχίσει ενα πουλί να τρέχει με την ομάδα μου, ειναι να εχει γυρίσει μέσα στο πρώτο 10% των περιστεριών του αγώνα, παντα με κάποιες μικρές με εξαιρέσεις. Τα πουλιά 2 χρονών που δεν έχουν δώσει αποτελέσματα, πρέπει να τα βγάζετε ΠΑΝΤΑ! Τέτοια πουλιά δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ καλύτερα απο οτι ήταν μέχρι τώρα. Το Pigeon sport είναι καθαρά ένα άθλημα επιλογής. Αν κάποιος αγοράσει ας πούμε 10 περιστέρια από μένα και μετά απο 3 χρόνια τα έχει ακόμα και τα 10 στις μάνες του, τότε αυτός ο εκτροφέας δεν θα έχει ποτέ καλά αποτελέσματα.

Νέοι

Όσον αφορά εμένα, η επιλογή των περιστεριών αναπαραγωγής και των αθλητών της ομάδας μου, είναι πραγματικά απλή, αλλα η επιλογή των νέων είναι ένα διαφορετικό κομμάτι. Τι κάνετε αν όλοι οι νέοι σας είχαν καλή απόδοση στους αγώνες φέτος; Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι θέμα της καλής ποιότητας όλων τον περιστεριων σας, αλλα γίνεται λόγο έλλειψη κακών συνθηκών του αγώνα. Μη ξεχνάτε οτι ο κάθε εκτροφέας βγάζει πολύ μικρο αριθμό καλών πουλιών κάθε χρόνο.

Επίσης, υπάρχουν χρονιές με φανταστικά αποτελέσματα που σας κάνουν να πιστεύετε οτι όλα τα μικρά που βγάλατε είναι πρωταθλητές. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας συμβούλευα να βγάλετε κάποια παλιά πουλιά απο τις μάνες σας και να βάλετε κάποια απο αυτά τα μικρά. Προσοχή 'ομως, πρέπει να βαλετε λίγα μικρά στις μάνες σας... Μην μεγαλώσετε τοκουμάσι σας ή ακόμα χειρότερα, μη χτίσετε καποιο καινούρια περιστερώνα. Κάποιοι βασίζουν την επιλογή των μικρών στα χαρακτηριστικά τους, και άλλοι τα διαλέγουν με βάση το γενεαλογικό τους. Το δικό μου κριτήριό είναι μόνο τα αποτελέσματα των πουλιών. Ξέρω ότι πολλές φορές κάνω λάθος με αυτή την τακτική, γιατι ακούμεπολύ συχνα οτι κάποιοι πολύ μέτριοι αθλητές, γίνονται οι καλύτεροι γεννήτορες. Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να κρατήσω τέτοια πουλιά, και τους νέους που δεν έχουν καλή απόδοση θα τους ξεφορτωθώ μέχρι τον χειμώνα.

Πολλές φορές είχα πρόβλημα με νέα πουλιά που κερδιζαν πολλά βραβεία αλλα πάντα ήταν μέσα στα τελευταίαπουλιάτης βαθμολογίας οπότε τα βραβεία τους δεν είχαν και τόσο μεγάλη αξία στην πραγματικότητα. Τα «πραγματικά βραβεία» είναι τα βραβεία των πουλιών που είναι πάντα στο πρώτο 1% της βαθμολογίας. Προτιμώ τα νεαρά πουλιά που κερδίζουν κάποιο έπαθλο σε έναν αγώνα με κακό καιρό και δυνατούς ανέμους.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Μερικοί λένε πως: "Τα πουλιά πρέπει να παίρνουν κάποια θεραπεία, μόνο όταν είναι κλειστά στον περιστερώνα τους". Εκτός απο την θεραπείες κατά τους παρατυφοειδούς γιατί αυτά τα φάρμακα δεν έχουν καμία επίδραση στα περιστέρια. Για Εγω πιστεύω οτι αυτό αίναι λάθος. "Όταν τα περιστέρια μολύνονται από οτιδήποτε, πρέπει να επέμβετε σε όποια περίοδο κι αν βρισκόματσε, ακόμα κι αν χρειαστεί να χάσετε χρόνο εν μέσω κάποιου αγώνα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πάνε καλύτερα στο προτάθλημα, αν τα αφήσετε με σκουλίκια, κοκκιδίωση, καρκίνο ή οτιδήποτε άλλο για να μην χάσετε χρόνο απο την προπόνησή τους. Μην περιμένετε να γιατρεύτουν απο μόνα τους και να είστε σίγουροι πως, θελοντας να μην χασετε έναν αγώνα, στο τέλος θα τουςχάσετε όλους.