Η θεωρία των ματιών

Η θεωρία των ματιών

Πριν μπούμε στη θεωρία των ματιών, θέλω να πω κάποια πράγματα για τα χαρακτηριστικά του καλού περιστερίου γενικότερα!

Ο Καφούρος Αντώνης, μου είχε πει κάτι πολύ σωστό, ότι το περιστέρι χρειάζεται ότι και το καράβι.

Γερό σκαρί, γερό κουπί, καλή πυξίδα, και δυνατή μηχανή!

Η μηχανή είναι η ψυχή του, η πυξίδα είναι το μυαλό του, το κουπί είναι το φτερό του και το σκαρί είναι τα σωματικά χαρακτηριστικά γενικότερα.

Το καλό περιστέρι πρέπει να έχει καταρχήν καλό αίμα! Από το αίμα ξεκινάνε όλα!

Έχω κάποια περιστέρια που δεν μπορούν να δώσουν και πολλά άλλα τα κρατάω για να κάνω κάποιες αιμομιξίες, ώστε να κρατήσω το αίμα μου.

Άρα ξεκινάμε πρώτα από το καλό αίμα, πάμε στην υγεία, μετά στην κατασκευή και στο τέλος περνάμε στο μάτι, που για το περιστέρι είναι απλά μία καλή προίκα.

Στην Ελλάδα, η υγεία είναι ενα έξτρα χαρακτηριστικό στα καλά περιστερια, που στο εξωτερικό θεωρείται δεδομένο. Η υγεία βέβαια είναι και κληρονομική, οπότε τα ευαίσθητα περιστέρια πρέπει να φεύγουν από το κουμάσι μας.

Περιστέρια χωρίς καλό μάτι δεν μπορούν να συνεχίσουν σε καμία περίπτωση.

Δεν κρατάμε περιστέρια μόνο για το μάτι τους, αλλά αν δεις μία ωραία κοπέλα είναι πολύ καλύτερο να έχει και ωραία μάτια!!!

Τα μάτια τα κοιτάμε κυρίως για το ζευγάρωμα.

Ένα καλό περιστέρι, με αδύνατο μάτι, κάποια στιγμή μετά από κάποιες γενιές θα σταματήσει να δίνει καλα περιστέρια. Τα παιδιά του και τα εγγόνια του δηλαδή, δεν θα είναι καλοί γεννήτορες.

Ενώ ένας καλός γεννήτορας με καλό μάτι, θα έχει και συνέχεια.

Τώρα βέβαια το καλό μάτι είναι σχετικό, γιατί πολλοί εκτροφείς δεν γνωρίζουν ποιο είναι το καλό μάτι, με αποτέλεσμα κάποιος που βλέπει ένα σκούρο κόκκινο ή βυσσινί μάτι να ενθουσιάζεται, ουσιαστικά όμως αν είναι φθηνό και άδειο δεν αξίζει τίποτα.

Πρέπει να κοιτάμε τα γρανάζια, τους λεκέδες μέσα την κόρη, την ζωντάνια, τις κινήσεις και άλλα τόσα χαρακτηριστικά του ματιού.

Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή:

Πρώτα κοιτάμε την ζωντάνια του ματιού. Επίσης, κοιτάμε να είναι φαρδύς ο κύκλος του χρώματος. (Ο χρωματισμός δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο για εμένα, οσο το να είναι φαρδύς ο κύκλος.) Όσο πιο φαρδύς είναι ο κύκλος του χρώματος τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία του Περιστερίου για γεννήτορας αλλά και για αθλητής.

Τώρα ας χωρίσουμε το μάτι σε 12 κομμάτια, σαν να είναι ένα ρολόι.

Αν κρατάμε το περιστέρι έτσι, ώστε να κοιτάει προς τα αριστερά μας, τότε το μισό πίσω κομμάτι του ματιού, δηλαδή από το 12 μέχρι το 6 του ρολογιού, είναι το κομμάτι του γεννήτορα (μάνα) και το μισό μπροστά κομμάτι, δηλαδή από το 6 μέχρι το 12, είναι το κομμάτι του αθλητή.

Συνήθως τους περισσότερους λεκέδες τους βλέπουμε στο αθλητικό κομμάτι του ματιού.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ένα περιστέρι χωρίς λεκέδες στο κομμάτι του γεννήτορα, δεν μπορεί να σου βγάλει καλά πουλιά, γιατί μπορεί να έχει όλα τα άλλα χαρακτηριστικά.

Μετά κοιτάμε τα νεύρα που υπάρχουν μέσα στην ίριδα και θέλουμε να είναι χοντρά και να μπλέκονται μεταξύ τους, σαν πλεξούδα.

Δεν θέλω με τίποτα να έχω μεγάλες κόρες στους γεννητορες, όπως συναντάμε συχνά σε πολλά περιστέρια Janssen.

Για αυτό και τα Janssen χάνονται εύκολα στα ζόρικα παιχνίδια.

Μπορεί να είναι μπροστάρικα και νευρικά πουλιά, αλλά στα δύσκολα χάνονται.

Επίσης, δεν θέλω στενούς κύκλους γύρω από την κόρη και στο χρώμα του ματιού.

Πολλοί ψάχνουν τα βιολετί και τα πράσινα μάτια, αυτό είναι ένα καλό στοιχείο αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό όσο τα υπόλοιπα.

Στο μάτι έχουμε 5 βασικούς νοητούς κύκλους.

Ξεκινάμε από την κόρη

Το μαύρο δαχτυλίδι γύρω από την κόρη (πουπίλα)

Ο κύκλος χρώματος

Η Ίριδα

Και ο τελευταίος μαύρος κύκλος γύρω-γύρω, που μας δείχνει την σκληράδα του περιστερίου.

Κάποια περιστέρια έχουν μέχρι και 7 νοητούς κύκλους, γιατί ο κύκλος του χρώματος ξαναβγαίνει από την Ίριδα και μέσα στον κύκλο του χρώματος μπορεί να έχουμε κι άλλο χρώμα από κάτω.

Οι μαύροι λεκέδες μέσα στην ίριδα, μας δείχνουν 100% ότι έχουμε ένα σκληρό περιστέρι.

Όλα τα περιστέρια μου που έβγαιναν από τον αγώνα της Κρήτης, σε σκληρό αγώνα, είχαν τέτοιους μαύρους λεκέδες μέσα στην ίριδα.

Η ζωντάνια για μένα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο επίσης. Οι Διάφορες κινήσεις δηλαδή.

Έχω δει μέχρι και τέσσερις κινήσεις σε μάτι περιστερίου.

Η μία κίνηση είναι το μπρος-πίσω, δηλαδή η κανονική κίνηση του ματιού.

Η άλλη είναι το τρέμουλο ή ζελέ, (αν το δεις αυτό, πάει να πει ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό περιστέρι).

Μετά έχουμε το ζουμάρισμα της κόρης.

Και μία ακόμη περίεργη κίνηση, που είναι περιστροφική και μοιάζει σαν να κουνιέται ολόκληρο το μάτι μπροστά-πίσω σαν βίδα.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι η θεωρία των ματιών, είναι για τους γεννήτορες.

Στους αθλητές δεν κοιτάω ποτέ τα μάτια, πετάω, και αν πάνε καλά τότε βλέπω τα μάτια τους για να περάσουν στους γεννήτορες.

Κάποιες ράτσες έχουν ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά μάτια, όπως είναι τα Jan Aarden ας πούμε.

Δεν έχει μεγάλη σημασία αυτό, γιατί όσο περίεργο και αν είναι κάποιο μάτι, σπάνια θα βρεις δυνατά μάτια με καλά χαρακτηριστικά.

Από το μάτι, μπορείς να δεις και την υγεία του περιστερίου.

Γενικότερα, μπορούμε να πούμε πως τα μάτια του περιστερίου, είναι ο καθρέφτης του και βλέπεις από την υγεία του μέχρι και τι θα γίνει στις επόμενες γενιές.

Πολλές φορές πιάνουν μόνα τους ζευγάρια, χωρίς να έχω ταιριάξει εγώ τα μάτια τους. Πάντα όμως αν ελέγξεις τα πουλιά που έπιασαν ζευγάρι μόνα τους και έβγαλαν κάποιον άσσο, θα διαπιστώσεις ότι έχουν δυνατά μάτια που ταιριάζουν μεταξύ τους.

Δεν μου έχει τύχει ποτέ να πιάσουν μαζί δύο άδεια μάτια και να μου δώσουν καλά περιστέρια.

Κάποια μάτια, μπορεί να έχουν φαρδύ κύκλο χρώματος και να μην έχουν εξογκώματα ή άμμο ή διάφορα άλλα χαρακτηριστικά στην ίριδα, με αποτέλεσμα κάποιος να πει ότι είναι άδεια, αλλά κάνουν λάθος, ένας από τους δύο κύκλους ή η πουπίλα ή ο κύκλος χρώματος, πρέπει να είναι φαρδύς.

Αν έχεις κάποιο περιστέρι που είναι πολύ καλό αλλά έχει και τους δύο αυτούς κύκλους στενούς, τότε πρέπει να το βάλεις με κάποιο που έχει πολύ φαρδύς κύκλους για να διορθώσεις τα μικρά τους.

Υπάρχουν και τα μαύρα μάτια ή αλλιώς "Bull". Αυτά τα μάτια δεν διαβάζονται. Το μόνο που μπορούμε να δούμε στο "Bull" μάτι είναι η ίριδα, που πρέπει να είναι άγρια και αν την κοιτάξεις λίγο πλαγίως, να μην είναι επίπεδη. Και η πουπίλα γύρο απο την κόρη να είναι φαρδιά και οδοντωτή, σαν να είναι σαγρέ γύρω-γύρω.

Δεν είναι όλα τα "Bull" μάτια καλά...

Και τέλος έχουμε τα κερασάκια στην προίκα του περιστεριού μας, που είναι οι χάντρες και τα σταφύλια ή αλλιώς διαμάντια.

Τα σταφύλια μέσα στην κόρη, μπορεί με τα χρόνια να ξεκολλήσουν και να μετακινούνται. Εχω δει σταφύλια σε περιστέρι μου, που έχουν ξεκολλήσει και κάθε φορά που ανοιγοκλείνει το μάτι του, κουνιούνται λες και είναι μπαλάκια μέσα στην κόρη!

Αυτό το πουλί, μου είχε δώσει ομοσπονδιακά κύπελλα από πολλούς αγώνες!

Κάποια πουλιά έχουν σταφύλια ακόμα και μέσα στην ίριδα!

Πριν κλείσουμε όμως, θα ήθελα να ξαναπώ, πως πρώτα είναι τα αποτελέσματα, το αίμα, η κατασκευή, η υγεία και μετά τα μάτια.

Ένα καθαρό κουμάσι και λίγα καλά πουλιά είναι η επιτυχία!!!